W dniach 22-24 września 2022 roku w Lublinie odbył się III Międzynarodowy Kongres Chirurgii Minimalnie Inwazyjnej. W spotkaniu wzięli udział światowej sławy eksperci w zakresie technologicznie zaawansowanych operacji minimalnie inwazyjnych, reprezentujący uznane ośrodki chirurgii minimalnie inwazyjnej z Polski i całego świata. W programie naukowym Kongresu przeprowadzono sesje obejmujące wybrane dziedziny chirurgii minimalnie inwazyjnej, przede wszystkim w zakresie chorób układu pokarmowego, rozwoju nowych metod symulacyjnych kształcenia podyplomowego rezydentów, wdrażania nowych technik zabiegowych i technologii medycznych w chirurgii ogólnej i praktycznie we wszystkich dyscyplinach zabiegowych, perspektyw chirurgii robotowej, interdyscyplinarnej współpracy międzynarodowej. Podczas spotkania była okazja do zapoznania się z aktualnymi osiągnięciami w zakresie chirurgii minimalnie inwazyjnej oraz możliwość wymiany poglądów z ekspertami.
Dnia 13.09 br. w Warszawie odbyła się Konferencja „Edukacja żywieniowa w szkołach podstawowych – doświadczenia i wyzwania” realizowana w ramach zadania
„Przeprowadzenie badań naukowych z zakresu żywienia dzieci i młodzieży oraz opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI szkół podstawowych.
Junior–Edu-Żywienie (JEŻ)”, finansowanego ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki.
W lipcu ukazał się przewodnik „Pierwsza pomoc. Praktyczny przewodnik”autorstwa dr hab. Piotra Leszczyńskiego. Przewodnik zawiera zagadnienia z pierwszej pomocy z uwzględnieniem najnowszych wytycznych RKO wydanych przez Europejską Radę Resuscytacji w 2021 roku.
Dnia 26 kwietnia 2022 roku na Wydziale Nauk Społecznych odbyło się spotkanie dla uczniów klas I-III z siedleckich szkół podstawowych, w celu promowania zasad zdrowego odżywiania. Organizatorami spotkania byli pracownicy Instytutu Pedagogiki pod kierunkiem dr hab. prof. uczelni Anny Klim-Klimaszewskiej – Dyrektor IP oraz Instytutu Nauk o Zdrowiu pod kierunkiem dr hab. inż. prof. uczelni Katarzyny Antosik - z-cy Dyrektora INoZ oraz kierownika Poradni Dietetyczno-Żywieniowej. Czynny udział w spotkaniu wzięli także udział studenci kierunku pedagogika i dietetyka.